Horgászati észosztó egyéb elmebetegeknek.

2013.08.28. 10:04 szimix

Úszó teszt, avagy mi mindenre jó egy körte?

Címkék: ponty csuka dobás balin felszín műlégy vörösszárnyú keszeg úsztatás

290x218.jpgEz az az úszó, ami majdnem mindenre jó. Nem hiányozhat a felvilágosult horgász szerelékes dobozából, sőt! az tán még jobb, ha asszonykánk táskájában is mindig lapul egy, bármikor kellhet : ) Azonban, ha a viccet félretéve megvizsgálom, mit tud, és ezt a lusta horgász szemszögéből teszem, kiderül, hogy meglepően sokoldalúan használható. Vajon csak én találtam ki új felhasználási területeket, vagy ez volt a fejlesztők célja is?

Hát lássuk csak, mi is ez: Korda kruiser surface controller 15gr.

http://www.korda.co.uk/fishingtackle/surface-systems/kruiser/

145x94.jpg145x94 (1).jpgMagyar találatot nem kaptam, pedig itthon bukkantam rá, kedvenc fehérvári horgászboltomban (Budai út). Jellemző, hogy az amúgy igazán nagy tudású eladó süllyedőnek mondta, szóval kizárólag a képzelőerőmre kellett hagyatkoznom a megvásárlásakor : ) Ez tehát egy körte alakú önsúlyos úszó, 10-15-20 gr-os kivitelben, ahol a súlyt a műanyag testbe zárt nagy viszkozitású folyadék adja. A test egyrészt egy felső piros kupakból áll, ez látszik ki a vízből, és aztán jön maga jéghegy, a körte alakú zöld test, ami a víz színe alatt rejtőzve magában foglalja a fent nevezett folyadék-levegő kiegyensúlyozott elegyét. Én a lusta horgász megtestesítőjeként értékelem azokat az újításokat, melyek az eszközök egyszerűsítését, a szükséges felszerelés csökkentését jelenthetik. Mert mi mindenre, és hogyan is használható?

Az eredeti elképzelés szerint ez felszíni csalizással való pontyozás egy kelléke. Én azonban rögtön elvonatkoztattam ettől, és persze másra használtam. Mivel lusta vagyok, kevés felszereléssel, kényelmesen szeretnék pecázni, egy botot több mindenre is használok. 2 m 7-25 gr-os pergető botomon 16-os fonott zsinórra 3-3 ütköző közé fűztem az úszót, és előke nélkül egy kis keszegező horgot kötöttem rá. Ólom nélkül használva csuddálatossan lehet vele kishalazni, az egészen kis sneciktől a nagyobb vörösszárnyúkig bármit jól meg lehet vele fogni.
IMG922.jpgIMG909.jpgUgyanez a felszerelés nagyobb horoggal felszíni pontyozásra is alkalmas (hiszen ehhez szánták), nehezebb csalit feltéve egészen természethűen kínálhatjuk fel azt süllyedés közben, ezzel altatva el az éberebb ellenfeleket is. Nádban is jó, hiszen a kialakítása miatt, vagyis hogy az antenna hiányzik róla, a lekerekített puha műanyag nem akad el kihúzáskor. Visszatérve a csalihalakra, ha megfogtuk a szükséges mennyiséget, egy horog, vagy egy harapásálló előke, horog cseréjével azonnal folytathatjuk a pecát még mindig ugyanazzal a bottal, immár ragadozóra, balinra, csukára. Az úszó kialakítása olyan, hogy a damil felülről van befűzve, és a kupak oldalsó-alsó szélén távozik, nehezen tudja a kishal összebogozni. Felszíni csalihalas rablózásra tökéletes! Még mindig ugyanannál a felszerelésnél tartok, vagyis a pergetőbot, vékony fonott zsinórral. Az úszó önsúlya lehetővé teszi az igen távoli dobásokat, alkalmas műléggyel, gumihallal történő lassú vontatásra is. Ha az előke hossza nem megfelelő, az ütközőkkel változtatható annak mérete, igény szerint ólommal gyorsítható a süllyedés, ha pedig meguntam, és ismét pergetnék, csak lehúzom az egész cókmókot, és egy teljesen más pecát űzhetek újfent. Igazi Jolly-Joker!

IMG915.jpgIMG930.jpg

komment

süti beállítások módosítása