HTML doboz

Leírás

Why do you love fishing? Because its there. Same reason you do. Get away from the old lady. Because it loves me! I don't "like" it. It's part of me and who I am. I't like explaining why I like my right arm. Főleg pergető horgászatról adom közre saját írásaimat.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Horgászati észosztó egyéb elmebetegeknek.

2013.01.25. 12:30 szimix

A horogra akadt horgász - Sztahovics Péter a tél végi gumihalazásról (2012.januári írás)

Címkék: blog érdekes fotó horgász kritika élet kultúra humor magyarország tudomány gondolat írás kérdés süllő csuka élmény víz folyó part barát érzés boldog fogás felel sügér perget

A jobbtól tanulni soha nem szégyen mottóval a zsebemben nálam jobb (nem nagy kunszt), elismert horgászokat kérdezek évszakról-évszakra, a több, jobb fogást jelentő tanulság reményében. Első válaszadóm Sztahovics Péter, aki a tél végi süllőzés rejtelmeibe avat be minket.

image038_1.jpg

Sz.I. Szia, Peti, mikor lesz időd válaszolni egy csomó kérdésre a műcsalival történő horgászat "bénáknak" előadássorozat keretében? [:)]

Sz.P. Halihó!:D Kérdezz bármikor! Akár most is:)

Sz.I. Remek,mivel ez egy sorozatnak készül, ha sikerül, azért a mindig aktuálisról szeretnélek kérdezni, most a Január-február van éppen soron, azaz a tél végi hideg idő. Mi a sláger nálad ilyenkor?

Sz.P. Abszolut a gumik, gumihalak-twisterek, és persze a süllők, esetleg kősüllő, bár, főleg a Dunán, télen az ritkább.

Sz.I. Állóvíz, vagy folyóvíz?

Sz.P. Inkább folyóvíz. Most elég enyhe az idő, tehát az állóvizek is horgászhatóak, Viszont január-februárban ez ritka kivétel, általában a fagyok miatt csak a folyóvizek szabadok.

Sz.I. Hol keressük a süllőt az állóvízen, most, hogy nincs bitang hideg?

Sz.P. A bandázó békéshalak, apróhalak közelében. Ilyenkor más teljesen, mint évközben. Évközben ugye vannak bizonyos helyek, ahol meg lehet fogni a ragadozót: akadók, törések, fák stb. De télen követik ők is a vermelő halakat, ezért ilyenkor nehezebb is megtalálni őket. Folyóvízen már kicsit más a helyzet, mert ott ugyanúgy törések, akadók a célterület, de ott általában a békéshalak is odagyűlnek.

Sz.I. Ezek szerint a legegyszerűbb, ha radarozunk?

Sz.P. Igen, vagy radarozni kell, vagy figyelni a vizet. Ha sekélyebb vízről van szó, és sok benne az apróhal, jó időben ilyenkor télen is nyomuk van, fordul a hal a víztetőn, sokszor látni őket.

Sz.I. Vagy a radarozás nem sportszerű?

Sz.P. Radart én nagyon ritkán használok és sosem halat keresni, hanem csak a medert nézem vele.

Sz.I. Általánosságban tehát igaz, ha sneciket, keszegeket találok bandázva, ott van a süllő is?

Sz.P. Általában egy állóvízen, a legmélyebb területen gyűlnek össze a békéshalak, nagy valószínűséggel találni körülötte ragadozót, de nem a banda közepén vannak sosem, hanem valahol a raj szélén.

Sz.I. Láttam a múltkor sirályokat ezrével, sirály=kishal=rabló?

Sz.P. Ez is egy jó észrevétel! Igaz lehet! Érdemes odafigyelni rájuk, a Balatonon pl. így veszik észre a helyiek messziről, hogy hol bandázik a balin és veri a kishalat. De ez persze nyáron, és mondjuk, ez csak csónakkal játszik.

Sz.I. De rabolni ilyenkor nem látok. A terep legalján lapulnak?

Sz.P. Nem igazán rabolnak. Meg hát a süllő eleve speckó jószág. Ritkán látni, hogy rabol, inkább nyáron, kora ősszel jellemző és éjszaka, de még a balin, vagy más ragadozók sem rabolnak télen látványosan.

Sz.I. ...hát igen, most jön a napszak kérdése, mikor nem érdemes fárasztani magunkat?

Sz.P. Egész nap jó lehet, de ilyenkor is igaz, hogy napfelkelte utáni és naplemente előtt 1-1 óra a legbiztosabb,a fényváltás órája.

Sz.I. Más-más módszer jobb nappal, mint fényváltáskor, vagy éjjel?

Sz.P. Ha télről beszélünk, az éjjel nagyon ritkán játszik, és csak nagyon speckó esetben. Ha pl. tiszta a víz és alacsony a vízállás nagyon (folyó), akkor jó lehet éjjel is, part közelben.

Sz.I. Jaj de jó!! Tudod, hogy utálok éjjel vacakolni...

Sz.P. De nappal és fényváltáskor tökéletes a gumi.

Sz.I. Ok, beszéljünk a szerelékről! Mi az optimális sorrend nálad ilyenkor: villantó, wobbler, gumihal, drop-shot, halszelet, élő hal?

Sz.P. 1. a gumihal, utána drop shot, élő hal, halszelet, wobbler, villantó. A wobbler hátrasorolása nem egyértelmű, mert éjszaka bizonyos esetekben télen is okozhat meglepetést.

Sz.I. Mik a kedvenc műcsalijaid most?

Sz.P. Hűha... Sok van:)

Sz.I. Akkor az első 5 megbízhatóan legfogósabb?

Sz.P. Manns twisterek és gumihalak. Aztán Lunker City gumihalak, Bass ASSassin Walleye Shad gumihal, Big Hammer gumihal, Berkley Pulse Shad gumihal. A szín a legtöbb esetben valamilyen rikító, vagy zöld flitteres, vagy fehér, vagy citromsárga, de a rózsaszín is még nagy kedvencem, meg a sárga és zöld keveréke.

Sz.I. No, akkor még szűkítsünk, ha csak 3 csali lehetne a zsebedben, mik volnának azok? (jan-febr. átlátszó vízben ilyen rikító színeket használsz?)

Sz.P. Tiszta vízben, ha sekély is relatíve, akkor inkább kevésbé rikítót. Mondjuk egy 10 méter mély tiszta vízben ugyanúgy rikítót használok, mert 10 méter mélyen minden sötét.

Sz.I. Mit jelent neked a sekély??!

Sz.P. A sekély, az mondjuk 5m-ig.

Sz.I. Bakker, a Velencei-tó 1,3m!!

Sz.P. De van, hogy zavaros, nem?:), meg azért ott is vannak mélyebb részek.

Sz.I. Ha fúj a szél. De ha megáll pár napra, leülepszik minden, és kristálytiszta a hideg víz. A partról nem nagyon érsz el túl mély részt.

Sz.P. Agárdon a kikötő előtt horgásztam már egyszer, ott, ha jól emlékszem, volt vagy 4-es víz.

Sz.I. Csónakkal, igen.

Sz.P. Háát, igen. De ha bejönnek a kishalak a kikötőkbe, akkor jön utánuk a banda.

Sz.I. Simán bevágtatnak a kikötő száján, vagy megállnak a külső vízen?

Sz.P. Hááát, gondolom, bejönnek utánuk a kikötőbe. Ott ugyanis van, hol elbújjanak.

Sz.I. Ááá!! Bemásznak a csónakok alá? Mennyire zavarja ilyenkor őket a dobogás, csobogás, ólom koppanása a deszkán?

Sz.P. Akár. Hááát, ha sekély a víz, akkor akár nagyon is zavarja őket.

Sz.I. Fényváltáskor vadásznak, igaz? Mennyire aktívan?

Sz.P. Változó, teljesen.

Sz.I. Francba.

Sz.P. Vannak szituációk, amikből lehet következtetni, de nincs semmire sem garancia, lehet ,egyik nap fogsz 30-at, másnap semmit.

Sz.I. A semmi az már megy :) Ha ma jóllakik egy süllő, mikor éhezik meg kábé legközelebb?

Sz.P. Télen a süllőnek rohadt lassú az emésztése, akár 270 óra.

Sz.I. Az majd 2 hét!!!

Sz.P. Ezért néha marha nehéz kapásra bírni. Sokszor ezért jók pl. a pici csalik, akár nagy süllőre is. Álló, vagy folyó vízre küldjem el a 3 favoritot?

Sz.I. Haha! Erre nem is gondoltam, vicces, de igaz. Külön-külön? Nem jó egyik a másikra? Mármint, nem ugyanazok a legjobbak?

Sz.P. Hááát, nem igazán, vannak átfedések, de én más csalikat használok álló, és mást folyó vízen.

Sz.I. Akkor biza, külön-külön nézzük! Mekkora neked a pici?

Sz.P. Na, sebaj. Akkor megmutatom a 3-3 személyes ászt http://www.energofish.hu/product.php/Mannamp39s-Twister/4896/ ez az állóvízre az egyes számú, ebből is a CP szín, a 7,6centis, na pl. erről a méretről beszéltem előbb

Sz.I. Az a pici? Én azt hittem 2-3 cm.

Sz.P. Annyira picit azért nem használok, max. 5 centiig megyek le. Azért ezt a 3"-os twinyót ha kézbe veszed, nagyon picike, teljes hosszban értik a 7,6 centit, igazából közelebb van az 5-höz.

Sz.I. Alatta sügérhez jó, nem?

Sz.P. Inkább igen, már ahol vannak nagyobbak.

Sz.I. Mekkora horogra akasztod?

Sz.P. 1-es horogra tűzöm, vagy max 1/0-sra. A gamakatsunak vannak nagyon jó jigfejei ebben a méretben, meg Amerikából is lehet rendelni pici, piros, marhajó jigfejeket még.

Sz.I. Van-e trükkje a horogra fűzésnek?

Sz.P. Semmi extra, ne legyen görbe a horgon. Én úgy szoktam pl twisternél, hogy a farka felfele álljon, mint a horog.

Ez a másik állóvízi kedvencem. A harmadik meg igazából egy szintén apró twister, de azt nem lehet beszerezni sehol már... [:(] Nekem se sikerül.  Totál noname, még a márkáját sem ismerem, de azért megmutatom: 

Sz.I. Közkinccsé tesszük, hátha van hasonló. Ez tehát az állóvíz télen, mielőtt áttérnénk a folyóvízre, a felszerelés többi részénél mik az alap követelmények?

Sz.P. Állóvízen egész évben ez érvényes ezeknél a csaliknál, felszerelésben az a lényeg, hogy illeszkedjen a csalihoz, ne a halhoz sosem, hanem a csalihoz.  Pl. én a pici csalikat egy 2-7gr-os 1,85 hosszú Peson Michel bottal dobálom. Rajta könnyű kicsi orsó van és 8-as fonott, ezzel el lehet dobni, a bot elég gerinces hogy érezzem is a kis csalikat, a fonott elég erős a halakhoz, meg úgy általában az egész cucc. Van egy ennél erősebb cuccom, az is Peson, de az 5-15gr-os. Az már nagyon erős. Azzal a 10cm körüli csali a határ. Így dobósúly alapján félreérthető, de ezek sokkal keményebbek és erősebbek, mint ami rájuk van írva.

Sz.I. Ha valaki normál boltból polcról levehetővel játszana, mik a befoglaló paraméterek?

Sz.P. Én mindenképp valami rövid pecában gondolkoznék, 2,10-es körüli hosszban, gyors legyen, gerinces és könnyű. Azért lehet ilyeneket kapni, pl. a Berkley Pulse botjai is ilyenek

Sz.I. Mik a megfelelő orsó általános ismertetőjegyei ehhez a bothoz?

Sz.P. Húúúha... az nagyon kemény dió! Jó orsót sokkal nehezebb találni, mint jó botot, szerintem, legalábbis emberi áron... de ha összegezni kéne, legyen kicsi, finom futású, hibátlan a fék, ne kotyogjon, és legyen lehetőleg könnyű.

Sz.I. Nem jó orsót írtam, hanem megfelelőt!

Sz.P. Megfelelő orsó sok van, de elég rövid élettartamúak.

Sz.I. Ok, hideg, téli, fagyos napok jönnek, a víz átlátszó, a halak bekajáltak, lapulnak (az élettartam más tészta, a gyártóknak is meg kell élniük :)) Sz.P.:)) Sz.I....szóval, lapulnak, mi legyen a damil?

Sz.P. Ha fagy, akkor monofil, ha nem, mindenképpen fonott, monofilt nagyon végső esetben használok csak.

Sz.I. A fonotton megtapad a jég?

Sz.P. Szívja a vizet, többet szed fel, és így könnyebben összefagy minden.

Sz.I. És a nanofilok?

Sz.P. Szerintem nagyon rossz zsinór..., ugyanúgy fonott amúgy, semmivel sem különb egy átlag fonottnál.

Sz.I. De legalább jó drága!

Sz.P. Első tapintásra jó esetleg, de két dobás után felszálkásodik és olyan, mint egy fonott teljesen, ráadásul gyenge nagyon. A power pro bírja a legtovább, azzal egy átlag pergető elhorgászik 2-3 évig.

Sz.I. Ok, értem, milyen vékonyig megyünk le?

Sz.P. Kicsi bot, kicsi csali, kicsi orsó esetén 0,08-0,12-es közötti zsinór a kóser szerintem, amiket tavaly fogtam 9-11 kg közötti süllőket is 8-assal fogtam, de fogtam 15-ös busát is farokba vele, esélye sem volt a halaknak.

Sz.I. Namármost, eddig szereltünk, most már horgászhatnánk [:)], hogyan álljon neki a jóember a partról? Körbenéz: balra nádas, előttem kikötő, csónakokkal, a gáton túl nyílt víz...

Sz.P. Há, csali feltesz, felkapókar kinyit, bedob:)

Sz.I. Hehe, vicces!

Sz.P. Meg kell próbálni megkeresni a halat. Kitalálni, hogy hol lenne érdemes dobálni.

Sz.I. Ezer m2 van előttem.

Sz.P. Partról a kikötők jók, körbe lehet járni és végig lehet dobálni...

Sz.I. Vagyis erre az idő adja meg a választ.

Sz.P. ...lábak, beton oldala, csónak mellett, köves rész, stb. .. az ilyesmik jók lehetnek.

Sz.I. Lassan, gyorsan, hogyan vontatsz, hogyan: húzod, cibálod, tapogatsz?

Sz.P. Minél lassabban, a halak is totál le vannak lassulva ilyenkor. Megvárom, míg leér a csali, és beletekerek egyet a hajtókarba, akkor elemelkedik a gumi, és elkezd süllyedni, ha leért, megint beletekerek egyet, és így tovább. El kell találni a fejméretet, amivel nem szántod a feneket, hanem el tud emelkedni. Ha magát a csalit nem érzed, a zsinóron akkor is látni, mikor ért le, ezért használok én csak rikító zsinórokat.

Sz.I. Ok, az állóvízből királyok lettünk [:)] Mi a 3 folyóvízi titkos fegyvered?

Sz.P. Ebből a 10 centisek, főleg fehér és sárga színben

aztán ez

ez a 3 ász. De azért még kibővíteném 4-nek a Berkley Pulse gumihallal 8,5-es méretben, mert az is nagy favorit.

Sz.I. Ide tehát nagyobbak kellenek?

Sz.P. Igen, alapvetően a halak is nagyobbak szoktak lenni, kint az élő Dunán mifelénk 2-es alatti süllő nemigen jön télen.

Sz.I. Akkor az ólomfej is nagyobb? És a bot is erősebb, és a zsinór is? Milyenek?

 Sz.P. A fej minimum 15, de akár 30gr is lehet, a folyóvízi bot is erősebb. Pláne, ha partról pecálsz. Partról minimum 2,70-es nem árt. Dobósúly meg olyan 20-60, 40-80gr körüli. Szintén lehetőleg gerinces kemény bot az ideális. Orsó is passzol ehhez. 4000-es méret (Daiwában 3000-es), zsinór meg 15-ös.

Sz.I. Kösz, nem is tudtam, [:)] akkor nekem folyóvízi cuccom van. 10-es csukát már szedtem ki vele, igaz, azt kis kárásszal csalizva.

Sz.P. Az jó! Gondolom meg se kottyant a cuccnak:)

Sz.I. Búvárúszóval, 30-as monofillel, előkével. De a kezem az majd leszakadt, amikor elindult. Ilyet szeretnék süllőből is!

Sz.P. [:D] Nem lehetetlen:)

Sz.I. Szóval: folyóvíz, soha nem horgásztam folyóvízen. Néhányszor próbáltam, de segítség nélkül a 2gr-os finom szerkókkal nem jutott sok sikerélmény.

Sz.P. Hát a 2gr folyón harmat kevés.

Sz.I. Rájöttem [:)]De aztán nem is erőltettem, általában kenutúrán voltam. Sz.P. [:D]  Sz.I. A folyóvízi szerelésre már kitértünk, itt is a gumihal az első a listádon? (jan-febr.)

Sz.P. Abszolút! Bár hozzá kell tennem, nekem majdnem mindig a gumik az elsők a listámon :D Hacsak lehet, azzal oldok meg mindent. De persze nem minden esetben a legjobbak.

Sz.I. Arról már szólt a fáma, merre keresd őket, folyóvízre is igaz, hogy fényváltáskor a legesélyesebb? Vagy a mély víz miatt lent mindig sötét-és a világos határán elvileg egész nap mozog valami?

Sz.P. Mindenhol mozoghat egész nap valami, de a legnagyobb esély fényváltáskor van, akkor mozdulnak be leginkább

Sz.I. Azért egy 6-10 méteres vízben minden mélységet végigkutatni több macera, mint az 1,5-es átlagos tómélységnél (ha annyi).

Sz.P. Igen. De a 1,5 méteren hidegben lehet, tök hiába keresgélsz.

Sz.I. Ahha!

Sz.P. A 6-10 méter meg olyan dolog, hogy egyes területeken van általában annyi. Tehát gödör, vagy törés mentén, az meg nem olyan vészesen nagy kiterjedésű, hamar kiderülhet, van-e ott valami.

Sz.I. Merthogy nem a gödör legalján matatsz, hanem a töréseken?

Sz.P. Hát, ha kisebb gödörről van szó, akkor azért ott is.

Sz.I. Ehhez tehát helyismeret, és vagy radar kell. Használod a bokorugró horgokat?

Sz.P. Nem használok bokorugrót . Vagy csak rá kell nézni a folyóra:)) Folyóvízen a mederegyenetlenségeket nagyon jól mutatja a víz, limányos, burványos, ahol ilyesmi van. Ránézel a vízre és ezeket azonnal ki lehet szúrni.

Sz.I. Érthető, tehát nem árt egy kis fizikát tanulni előtte.

Sz.P. Én hülye vagyok fizikából :D De nyitott szemmel szoktam pecázni:) Ez tényleg egyszerű. Ha szélcsend van, egyértelmű hogy hol mi újság.

Sz.I. Merre horgászol mostanság?

Sz.P. Hát pont mostanság sajnos sehol.. [:(] Nagyon nagy a Duna. Nem lehet megpecálni, megközelíteni sem lehet a vizet, meg a csónakomat, ráadásul totál zavaros, plusz igen, erős a sodrás.

Sz.I. Az áradó víz önmagában csak télen rossz, vagy tavasszal is? (a csónakhoz való hozzá nem férést leszámítva)

Sz.P. Az áradó víz mindig probléma, nehéz egyáltalán horgászható helyet találni. Harcsára mondjuk jó, de a lekötött csónakot akkor is nehéz megközelíteni.

Sz.I.2011 dec. 2012 január, mik voltak a legjobb pecáid?

Sz.P. Decemberben fogtam egy 11-es körüli süllőt, egy 6-ost, egy 4-est, meg pár kisebbet. Januárban eddig egy 4-est, meg pár kisebbet.

Sz.I. Merre szívtad a legnagyobbat (ha volt ilyen)?

Sz.P. Nem mondanám, hogy volt ilyen. Egyik peca sem szívás végső soron, ha sikerül kijutni:) Nem szoktam kudarc ként elkönyvelni, ha nem fogok éppen (De azért többnyire fogtam:)

Sz.I. Alapvetően a Dunára jársz ?

Sz.P. Esztergom mellett lakom, itt horgászom a Dunán. Eddig ez a január igazság szerint elég rossz az elmúlt évekhez képest, de nem a halak miatt, hanem a vízállás miatt.

Sz.I. Hát, a vízállással nem sok mindent lehet tenni.Öööö...izé. Mi maradt ki? Erőlködöm még néhány kérdés erejéig... Gumihal vs dropshot ilyenkor?

Sz.P. Mindkettőt szoktam, de inkább gumihal.

Sz.I. Biztos marhaság, érdemes lehet etetni békés halra, ha rablózol?

Sz.P. Én nem hiszek benne, de van aki igen.

Sz.I. És haldarabokkal csalogatni a cápát?

Sz.P. Abban sem hiszek.

Sz.I. Püff neki [:)]

Sz.P. Szerintem igazán az az eredményes ragadozóhal pecánál, hogyha a horgász megkeresi a hal tartózkodási helyét, ismeri hogy mikor hol jár, hol kell keresni. Akkor van esély igazán fogni. Arra várni, hogy majd az jön oda a pecás elé, mint egy raj keszeg... az eléggé reménytelen próbálkozás.

Sz.I. Csukát fogtál mostanában, vagy a süllő a mönő?

Sz.P. Én szinte csak süllőzöm. Csukát nagyon ritkán fogok, meg ritkán is csukázom, mifelénk eleve ritka vendég sajnos, de az ősszel fogtam azért párat.

Sz.I. Vagyis az egy másik műfaj, napszak, vízmélység, csali?

Sz.P. Nem feltétlenül, ugyanúgy zömmel nappal süllőzök, és csukára is nappal van a legjobb esély, és a legnagyobb csukák szeretik a mély vizeket, amit szintén gumival lehet igazán jól megpecázni. Csak mifelénk ritkán lehet csukába szaladni.

Sz.I. Peti, remek volt, köszönöm. Összerendezem, aztán esetleg majd még kérdezek, megmutatom, és valszeg a Jani oldalára megy, hadd örüljenek a hozzám hasonló lelkes tanulók.

Sz.P. OKés! Nagyon szívesen!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://totum.blog.hu/api/trackback/id/tr945042989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása