Horgászati észosztó egyéb elmebetegeknek.

2016.04.17. 09:19 szimix

Befejeztem

Elég volt. Nem érek rá, az elérhető vizeken mindenki csak panaszkodik, a jegyekkel csak a baj van, a költségek az egekben. Nem csinálom tovább. Befejeztem.

Innentől megpróbálok kivonulni a horgász-fogyasztói társadalomból, és minimálisra csökkentett felszerelés csomaggal űzöm az ipart. Majd egy éves folyamat révén kiszórtam mindent, amiről azt gondolom most, hogy nincsen rá szükségem, és beszereztem azokat az elemeket, amik felhasználási lehetősége elég sokrétű ahhoz, hogy immár elférjek egy botzsákban (mármint a felszereléseim).

A szerintem rossz kiindulási pontot nyilván sokan ismerik, miszerint boltba menni veszélyes, mert mindig található valami kisebb-nagyobb eszköz, amire FELTÉTLENÜL szükség van, egyébként is, a sokféle hal meg fogásához, a módszernek megfelelő bot, orsó, zsinór, egyéb bizbasz dukál. Ez persze egy bitang nagy tévedés, de nyilván még mindig jobb, ha botokban áll a pénz, mintha elinná az ember... Én is elindultam ezen a lejtőn, és hegyekben kezdtek gyűlni a mindenfélék, és egyéb izék. Aztán amikor egy komoly harcsázót vettem, amivel a Pó-túránk ideje alatt nemhogy semmit nem fogtam, de igazán jól dobni sem tudtam vele, plusz megfájdult a hátam úgy, hogy fetrengtem tőle, a régóta bennem motoszkáló érzés elhatározássá erősödött. Kipucolom a bazárt. Mára csak pár apróság maradt, de összeállt a véglegesnek tűnő csapat. Az ideális/optimális nyilván mindenkinek más, és más lesz, de nézzük csak, mire is horgászom én, kisebb nagyobb sikerrel:

Tavalytól az egyértelmű favorit a sügér, ehhez egy olyan finom bot kell, amivel élvezet fárasztani, de kibírja a beeső csukákat is.

Balin. Örök szerelem, vízbe állva szeretek dobálni rájuk, erre elég a fenti sügeres, de néha nagyobb csalikat kell messzire hajigálni, ehhez egy átlagos 10-20 gr-os bot nekem megfelel.

Csuka. A fenti két bot megoldja a kérdést, majd ha 10+ lesz a célhal, meglátjuk...

Harcsa? Amerre, és amikor járok, ez nem jellemző. Max elveszítem a halat, ha 10 évente egy véletlenül beesik, DE! láttunk már finom bottal  nano zsinórral komoly fogást, türelemmel, és akadály mentes terepen semmi nem elképzelhetetlen. Azért az egy kivételért, ami majd egyszer beeshet, nem vagyok hajlandó szétroppantani a derekamat!

Domolykó. A sügeres bot kiváló lesz erre is, hacsak nem rövid éppen. Erre, ami a patak-pecánál sűrűn előfordul, hosszabb, feeder botokra ruháztam be, amik persze ezer más célra is használhatók. 

Ponty, keceg, match, feeder... Évente ha egyszer kerül sor rá, a fenti feederekkel mindez megoldható. Van egy klassz székem, ehhez mindjárt kapok egy rászerelhető bottartót, és a csíny letudva.

Kihagytam valamit? Ja, süllő. A Velencei-tavon erre bármelyik botom alkalmas lesz, ha véletlen a Balatonra keveredtek, és valaki jófej bevisz a tutiba... a csukással az álmodott nagyok is megoldhatónak tűnnek.

Miből áll össze hát a "végleges" pakk?

http://mindenamifeeder.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1173325

Ebből vettem 2 db-ot. Ezek egymásba toldhatók, és így egy kb 5 méteres eszközhöz is juthatok, ami a patakon úsztatásnál, vagy match-pecánál hasznos. Amúgy 2,40 és 3,80 között variálható a hossza, nagyon könnyű, feszes, pörgetni is szoktam vele, nem vall szégyent ebben sem. Mondjuk a nyele ahhoz egy kicsit hosszú, de nem vészes, plusz vettem egy Heavy -feeder spiccet, amin a gyűrűk nagyobbak (a kis feeder gyűrűkkel valahogy gyakran a botra csavarom a zsinórt). Ha semmi más botom nem lehetne, ezekkel megoldanám az összes feladatot.


http://www.webfishingcenter.hu/horgaszbotok/perget-horgaszbotok/daiwa-perget%C5%91-horgaszbot-csalad/daiwa-dropshot-ultralight-horgaszbot-dds662uls-au/reszletes-termeklap.html

Ez az idei szerelem, ha semmi más botom nem volna.... Ezt már ismeritek. Ez ugyan nem olyan variábilis, mint a fenti feeder, ám a halak, szituációk többségét megoldja. Vagyis, ha csak egy botot vihetek magammal idén, akkor ez lesz az, garantáltan jól fogunk szórakozni. Most zajlik a tesztelése, beszámolók várhatók a tapasztalatokról. Az elvárások értelemszerűen igen magasak. A jövő héten csukázni viszem, és hamarosan indul a sügér, balin invázió : )

http://www.webfishingcenter.hu/horgaszbotok/perget-horgaszbotok/daiwa-perget%C5%91-horgaszbot-csalad/24-m-es-team-daiwa-linear-interline-perget-horgaszbot/reszletes-termeklap.html

Ez a "nagyhalas" botom, rettentő könnyű, nagyon mönő, és szívós. Nagyobb csalikat ezzel hajigálok (20-30 gr-ig, mert ahol én járok, ott sodrás nincsen). Spinning, és multi orsóval is kiváló!

És ennyi. Jó, ezen kívül még van egy teleszkópos karbon DAM Pergető botom 1987-ből, amit az első fizetésemből vettem, az megmarad örökre, és bár rég nem használom,  bármikor bevethető volna.

Orsók. Eladtam mindent. De tényleg, volt egy olyan pillanat, amikor egyetlen Ryobi ecusima maradt nálam, aminek már amúgy megvolt a gazdája. Eladtam a multi orsóimat is. Tilalom lévén, ez nem okozott gondot, és mostanra megérkezett az új csapat. ELőször Okuma Inspirát szerettem volna, ami nyilván egy szuper kis orsó, de!  a kezembe véve szembesültem vele, hogy milyen pici igazából. Szerencsére volt a polcon ez:

http://www.webfishingcenter.hu/horgasz-orsok/perget-orsok/daiwa-ninja-a-perget%C5%91-orso-csalad/reszletes-termeklap.html

Az árából kiindulva, nem lehet egy nagy csoda, gondoltam, azonban könnyű, olyan finoman jár, hogy csak na, és a 2000A dobja nekem (!) mindenre alkalmas lesz. A féke finom, a tartósságáról majd beszámolok. Volt, akinek mutattam, kézbe fogta, megtekerte, és már kérdezte is, hol vehetné meg : )

Szóval, ez az új csapat. Mindjárt itt a tilalom vége (ami az engem érdeklő, pergetve fogható halak körét illeti), és én egy hét szabadsággal kezdem a májust ennek okán. Ne vedd fenyegetésnek, de jövök a részletekkel!

Ahoj, takzse víbornye, vagy valami ilyesmi. I'll be back, akárhogy is!

 

 

 

 

komment

2016.04.15. 20:20 szimix

Smoke inline gyorsteszt



Nem akar jönni az a fránya május, kénytelen vagyok pénzes lavórokban múlatni az időt… De legalább a jobbak közül látogattunk meg egyet, kíváncsi vagyok, ki találja ki a képekből, melyiket : ) Muszáj volt mennem, egyrészt, mert elengedtek, másrészt, mert kaptam egy régen várt „nagyhalas” pörgettyűs botot kipróbálásra, harmadrészt, mert egy extra kiváló UL-pícét pedig megvettem, és ez így együtt mind-mind vízért kiáltott. Az első próbákat a tó nyugati végében dobtuk, még fölhős állapotjában a napnak, és roppant álmosan persze, köszönhetően az óraátállításnak. Mondhatnám, hogy ez az oka, de nem sikerültek a multis dobások, sőt a dobások úgy általában sem, tekintve, hogy a tavalyi évet szinte csak a pöcögtetős, spinning módon űztem. No, hát elszoktam a castingtól, igaz, sohasem voltam nagy bajnok benne. Mindegy, a várva vágyott, kiállításon már megcsodált Quantum Smoke Vertical Inline 30g multis pergető horgászbot (belső zsinórvezetésű, mert az mönő) a karmaim közé került, két éjjel fényezgettem a dobóteknyikámat álmomban, mire csónakba szálltunk. Direkt nem vittem csak a két új szerzeményt, hogy esélyem se legyen váltani, ha bármi szálka menne a körmöm alá, ezt a két botot kell erőltetnem, punktum…
…és elkezdtem dobálni, és csalikat válogatni, és bogozni a fonottat, aztán levágtam, és újra kötöttem, még nagyobb csalit tettem fel, behúztam a féket, mint az igazán kezdők, és végigmentem a tanulási folyamaton, ahogyan azt évekkel ezelőtt is, csak most nem egészen egy délelőttbe tartott. Köszönhetően a bot rövidségének, merevségének (Móri Pisti szerint ugyan ez egy lágy bot, de valószínűleg a majdnem generációs különbség miatt nem pont ugyanazt gondoljuk merevnek), és bénázásomnak, a 25 grammos Tass mester kanálban találtam meg az ideális csalit, amivel aztán óriásiakat megfelelő távolságba sikerült dobnom (ez olyan 40 méter lehetett szemre – de gyermekeim, nékem mán ölég rossz a szemem, csak mondom).
Aztán egyszer csak rámakaszkodott egy csuka, mindenki legnagyobb megrökönyödésére. Mondom én, hogy ilyet a vak is tud fogni, amint a friss példa is ékesen bizonyítja! A tó alja tele van algával, gallyakkal, amit a nehéz csali állandóan összeszedett (és a nem nehéz is), így elsőre azt hittem, valami ág vert oda, de az ág az nem rohan el oldalra, csak a legritkább esetben. Jó, a végtelenben persze bármi előfordulhat, akár kétszer is, de ez azért ritka kombináció volna, valljuk be. Jelentem, a bot tudja, amit ígér! A csalit vezetés közben lehet érezni, és a hal is koppan rajta, egyenesen közvetíti a meccset a bot-fonott kombó. Egyet nem tud, kilós csukával élvezetes fárasztást adni, tekintve, hogy ez egy feszes bot, és erős, szegény kis csuka csak tátotta a száját meglepetésében, ahogyan levegőhöz segítettem. Persze, amikor a horgot kellett volna kivennem a fogai közül, akkor mintha szájzárat kapott volna, nem akarta visszaadni a drága-jó vasat.

Aztán úja dobáltunk pár órát… egyre hosszabbakat sikerült, ami persze nekem nem nagy meglepetés, nem ez az első bot a kezemben, ami belül vezeti a zsinórt. Az tapasztalatlanságból fakadó kérdések, mi szerint: nem tömődik el kosszal? (nem), nem súrlódik a zsinór? (nem, sőt), hangos? (zsinórja válogatja, de ha a 4 szálas power pro-tól nem rezonált, akkor a jobb minőségű fonottaktól biztosan nem fog), nem vékony ez a bot? (bitang erős), fel sem merülnek, ez egy felső kategóriás csónakos bot, valaki (más, hozzáértő) kezében gyönyörű pontosak dobhatóak vele. Az egész összeállítás mindeközben olyan könnyű, mintha csak egy nádpálcával suhogtatnánk. Nem véletlenül emeltem ki már korábban 100 másik bot közül! http://totum.blog.hu/2015/11/06/zebco
Az egyik ilyen gyönyörűen kivitelezett dobásomat egy óriás vérkagylóval honorálta a tó, esküszöm, éreztem, mikor becsukta a „száját”! Olyat, de olyat odavert…
Rengeteg akadó hátráltatja a pecát, ugyanakkor nyilvánvaló, ez a búvóhely-kánaán segít helyben tartani a halakat (nomeg a gátak). Ma mondjuk ennyi volt az akció, István a gallyak után még elejtett egy szintén nyiszlett csukát, aztán öregessen, hátfájósan feladtuk a napot.
Jah, hogy szavam ne feledjem, az ember azt gondolná, hogy az igaz szerelmet elég egyszer megtalálni. No, az igazi igazi félét már 21 éve megtaláltam, de most ráakadtam a szimplán igazira is:
Daiwa Dropshot ultralight horgászbot DDS662ULS-AU, ami egy karbon tűspicces 1-9g dobósúlyú UL pergető pálca. Ha csak egy botom lehet (úgy értem, ha csak kettő botom lehet… vagy maximum három-négy), akkor ez legyen a második!

Mindkét termék a webfishing jóvoltából került e kezeimbe, köszönöm, Pisti!
http://www.webfishingcenter.hu/horgaszbotok/perget-horgaszbotok/quantum-perget%C5%91-horgaszbotok
http://webfishing.hu/horgaszbotok/perget-horgaszbotok/daiwa-perget%C5%91-horgaszbot-csalad/daiwa-dropshot-ultralight-horgaszbot-dds662uls-au/reszletes-termeklap.html

komment

süti beállítások módosítása