Horgászati észosztó egyéb elmebetegeknek.
2016.01.24. 14:16
Dunai halas lé a Balatonnál készítve
Sz. Zsolt már nem fiatalkorú elkövető gyorsreagálású halászlé receptjét adom közre, 4 személyre.
Fogsz 3 kg pontyot. Jó, akkor te veszel. Szépen lepucolod, a farkát, hasi úszókat, fejét levágod, sőt a fejet még ketté is szabod, a haltest egyik oldalát sűrűn beirdalod. Patkókat vágsz belőle, és a másik oldalát csak ekkor irdalod be, hogy párhuzamos legyen, különben lefő a bőrről. Pár fej vöröshagymát igen apróra összedarabolsz. Majdnem elfelejtettem, pár TV-paprika csumázás után kettévágva, paradicsom kockázva. 1,2-1,5-szörös mennyiségű vizet felforralsz, mehet bele a hagyma-egyéb, és az aprólék. Ahány kg, annyi evőkanál minőségi pirospaprikát tegyél, VEGETÁT egy kanállal, sót óvatosan, azt majd a végén, kóstolás után kell beállítani, egy gerezd fokhagymát. Megforralod, eleinte forgatod a bográcsot, amíg a forrásban lévő víz fel nem hozza a dirib-darabokat, nehogy az aljára ragadjon. Lefőzöd a húst, és ha készen van, kimered szűrővel, ezután megy bele a patkó, és zöldpaprika igény szerint, ikra a végén. Utána még 15 perc szükséges, és megfő a halhús, kóstolás után kis sóval még el lehet látni. Remélem, jól írtam le!
Pálinkával elő-ágyazva, friss kenyérrel, csilicsöppel, jó társaságban fogyasztandó! No,mindegy, azt majd legközelebb.
Hazavittem belőle egy kisebb edényben, másnap ebédnél látom, hogy oldalbordám csak magának rakja a hallevest, nekem valami mást melegít. Óvatos puhatolózásomra, miszerint amit a kutyának adna, azt nyugodtan rakja elém, azt válaszolta, hogyne, majd a maradék maradékát ő elviszi holnap, sőt, még el is rejti előlem...
Zsolti, azt hiszem, ez ismét elég jól sikerült!